Βασιλική Χρήστου

Eπίκουρη Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ

Η Βασιλική Χρήστου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ από το 2020. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης με άριστα, βράβευση καθώς και ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ανταλλαγής Επιστημόνων (DAAD). Ακόμη, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου και τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ με άριστα και διακρίσεις. Επίσης, έχει επισκεφτεί ως ερευνήτρια το Κολλέγιο Γούλφσον του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, το Ινστιτούτο Μαξ-Πλανκ της Χαϊδελβέργης για αλλοδαπό δημόσιο δίκαιο και διεθνές δίκαιο, καθώς και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου. Η Βασιλική Χρήστου έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία, εκ των οποίων το πρώτο στη γερμανική γλώσσα στις εκδόσεις NOMOS, με θέμα τον μισαλλόδοξο λόγο (2006), και τα άλλα δύο στα ελληνικά με θέματα αφενός την κύρωση και θέσπιση διοικητικών πράξεων με νόμο (2010, εκδ. Σάκκουλα), αφετέρου το δικαίωμα στην προστασία από την επεξεργασία δεδομένων (2017, εκδ. Σάκκουλα). Επιπλέον, έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα του γερμανού Καθηγητή και δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας Ernst Wolfgang Böckenförde, καθώς και της αμερικανίδας Καθηγήτριας και φιλοσόφου Martha Nussbaum, συγγράφοντας και την εισαγωγή στις οικείες εκδόσεις (2010 και 2020 αντιστοίχως, εκδ. Παπαζήση). Τα ερευνητικά της πεδία εντάσσονται στον χώρο του συνταγματικού δικαίου και των ατομικών ελευθεριών, της συνταγματικής θεωρίας και της ιστορίας των θεσμών, ενώ έχει ασχοληθεί και με το συγκριτικό δημόσιο δίκαιο. Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη δημοκρατική και την αντιπροσωπευτική αρχή και ευρύτερα την οργάνωση των εξουσιών.

Ενδεικτικές πρόσφατες δημοσιεύσεις:

  1. «Προς έναν ψηφιακό Δήμο;» εις Γ. Καραβοκύρης (επιμ.), Κράτος δικαίου και δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα, 2024, σελ. 15-47.
  2. «Τα όρια του πολιτικού λόγου των δημοσίων προσώπων και των κομμάτων», eΠΟΛΙΤΕΙΑ 2024, σελ.45-55, https://www.epoliteia.gr/wp-content/uploads/2024/02/teyxos-9-afieroma-6.pdf
  3. «Η Γερουσία υπό το Σύνταγμα του 1844», εις Σπ. Βλαχόπουλος/Β. Χρήστου/Μ. Κούμας (επιμ.), Η γένεση του ελληνικού συνταγματισμού: Η ελληνική συνταγματική ιστορία κατά τα επαναστατικά και μεταεπαναστατικά χρόνια, εκδ. ΕΚΠΑ, Αθήνα 2023, σελ. 123-165.
  4. «Digitalization and the rise of a ‘private’ democracy? A defence for party representation», εις Digital Technologies and the Stakes for Representative Democracy, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Αθήνα 2023, σελ. 29-42.
  5. «Remote togetherness. Digital human activities in the pandemic and related challenges to data privacy, equality, and democracy in Greece», Legal Policy & Pandemics. The Journal of the Global Pandemic Network – LPPJ, 2022, Vol. 2, Issue 1, ISSN 2785-2628

Εκτενές Βιογραφικό

Στοιχεία Επικοινωνίας:

vchristou@law.uoa.gr

210-3688673