Γλώσσα, Ιστορία και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση & Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό
Η Γλώσσα, η Ιστορία και η Λογοτεχνία αποτελούν εξέχοντα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, αλλά και εκδηλώσεις του γραπτού πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση ταυτοτήτων. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση εξετάζει τους τρόπους που η διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη Ικανοτήτων για τον Δημοκρατικό Πολιτισμό με έμφαση στη θεωρία και την πράξη της Εκπαίδευσης, καθώς και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον σεβασμό της πολιτισμικής πολυμορφίας και στην ανάπτυξη της Διαπολιτισμικής Ικανότητας . Για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απαιτείται να περάσουν επιτυχώς συνολικά 9 μαθήματα (7 υποχρεωτικά και 2 επιλογής) και να εκπονήσουν την υποχρεωτική Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση των σύγχρονων μαθημάτων.
Τρόπος αξιολόγησης: Τα υποχρεωτικά μαθήματα εξετάζονται με 2 εργασίες (1500 λέξεις η καθεμία) στη διάρκεια του εξαμήνου (10% έκαστη επί του τελικού βαθμού) και με τελικές γραπτές εξετάσεις (80% επί του τελικού βαθμού) και τα μαθήματα επιλογής με μία γραπτή εργασία (2000 λέξεις).
1ο ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 8
Το μάθημα επικεντρώνεται στον προσδιορισμό της διαδικασίας διαμόρφωσης των ταυτοτήτων (προσωπικές/κοινωνικές/πολιτισμικές κ.ά.) των ατόμων και την αναγνώριση των πολλαπλών ταυτοτήτων στο πλαίσιο του σχολείου (τυπική εκπαίδευση) αλλά και σε ευρύτερα περιβάλλοντα εκπαιδευτικά και μη.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 8
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριων με τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτισμού και το Πλαίσιο Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και την συσχέτισή τους με τη Συνολική Σχολική Προσέγγιση (Whole School Approach).
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 9
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριων με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα χαρακτηριστικά και τις αρχές που τα διέπουν και τις πρακτικές εφαρμογές τους στη διδασκαλία σε ποικίλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 2
Το μάθημα στοχεύει στην κατάρτιση των φοιτητών/τριων, ώστε να μπορούν να συνθέτουν σχέδια εργασίας και σχέδια διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας τις Ικανότητες για Δημοκρατικό Πολιτισμό του Πλαισίου Αναφοράς Ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό (Συμβούλιο της Ευρώπης).
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην ανάδειξη της διασύνδεση που δημιουργείται μεταξύ γλώσσας, κοινωνίας και ταυτοτήτων, ώστε οι φοιτητές/τριες να μπορούν να αποκαλύπτουν τους γλωσσικούς μηχανισμούς και τις κοινωνικές νόρμες, μέσω των οποίων κατασκευάζονται οι ταυτότητες.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με μεθόδους και προσεγγίσεις του Θεάτρου/Δράματος στην Εκπαίδευση, με εστίαση στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, ώστε να τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά σε διαφορετικά πλαίσια μάθησης και διδασκαλίας, προάγοντας τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτισμού.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην προσέγγιση της σχέση μεταξύ των εννοιών: ταυτότητα, έθνος και εκπαίδευση σε μία παγκόσμια κοινότητα όπως είναι ο κόσμος σήμερα και την ένταξή τους σε σχολικές διεργασίες σχετικές με τον Δημοκρατικό Πολιτισμό.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα επικεντρώνεται στην εφαρμογή των βασικών θεωριών για τη συγκρότηση ενός αναλυτικού προγράμματος, στο curriculum as praxis, με έμφαση στη δημοκρατική, μη-αποκλειστική εκπαίδευση.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με τεχνικές διδασκαλίας και μορφές αξιολόγησης (επαγωγική, αθροιστική, διαμορφωτική, παραγωγική) και την αποτελεσματική εφαρμογή τους στη διδακτική τους πρακτική, με σκοπό την προαγωγή των αρχών του Δημοκρατικού Πολιτισμού.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην παρουσίαση του Ολοκαυτώματος και του αντικτύπου του σε πολύμορφες πολιτισμικές ομάδες (Εβραίοι, Ρομά, εθνοτικές μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ομοφυλόφιλοι), με σκοπό την ευαισθητοποίηση απέναντι στον κίνδυνο της μισαλλοδοξίας.
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 8
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με παιδαγωγικές μεθόδους και προσεγγίσεις που προάγουν τον Δημοκρατικό Πολιτισμό ώστε να τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά στη δική τους διδασκαλία στο πλαίσιο μαθημάτων Γλώσσας και Λογοτεχνίας .
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 8
Το μάθημα επικεντρώνεται στα αμφιλεγόμενα ζητήματα, τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο ενασχόλησης με αυτά στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μαθήματα Ιστορίας και Λογοτεχνίας.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ / ECTS: 11
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών με τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας της επιστημονικής έρευνας, του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της διεξαγωγής της και των διαφορετικών μεθόδων έρευνας στο πλαίσιο της ποσοτικής και της ποιοτικής προσέγγισης, με έμφαση στην εκπαιδευτική και κοινωνική έρευνα. Αποτελεί την απαραίτητη υποδομή για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην κριτική κατανόηση και την αναγνώριση της ρητορικής μίσους που εκδηλώνεται στο δημόσιο διάλογο φυσικής και διαδικτυακής επικοινωνίας. Επιχειρείται η σύνδεση του εν λόγω γλωσσικού, κοινωνικού φαινομένου με τα εγκλήματα μίσους, ώστε οι φοιτητές/τριες να να είναι σε θέση να κατανοούν τους κινδύνους που αναδύονται για τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη σύγχρονων τεχνικών διδασκαλίας της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, οι οποίες προάγουν τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτισμού, ώστε να μπορούν οι φοιτητές/τριες να τις εφαρμόζουν αποτελεσματικά στα μαθήματά τους. Μελετώνται τεχνικές οι οποίες συνδέονται με διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο του/της εκπαιδευτικού, του μαθητή/τριας διαμορφώνοντας διαφορετικές αξίες.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιστορικότητας των τρόπων και των πρακτικών με τις οποίες νοηματοδοτήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρόλο που ανέλαβε ο θεσμός της εκπαίδευσης στην αναγνώριση και την προάσπισή τους, θεωρώντας την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δια βίου μαθησιακή διαδικασία που στοχεύει στην αλλαγή της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών/τριων με τις μεθόδους αξιοποίησης της τέχνης/τεχνών για την αποτελεσματικότερη διδασκαλία των μαθημάτων που εντάσσονται στο ΑΠΣ της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προάγουν στάσεις, αξίες και συμπεριφορές συναφείς με τον Δημοκρατικό Πολιτισμό.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στον προσδιορισμό των στοιχείων της σχολικής ηγεσίας που προάγουν την ισότητα και την ισονομία σε ποικιλόμορφες δημοκρατικές κοινότητες και στην ανάδειξη του τρόπου αποτελεσματικής εφαρμογής τους στην πράξη, προάγοντας έτσι τις αρχές του Δημοκρατικού Πολιτισμού.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα στοχεύει στην κριτική γενεαλογική ανάλυση των επιμέρους λόγων (discourses) της Παιδαγωγικής της Ειρήνης της νεωτερικότητας (ιδεαλιστική, κριτική και οικολογική Παιδαγωγική της Ειρήνης και πραγματιστική Εκπαίδευση για την Ειρήνη) και των σύγχρονων μετανεωτεριστικών ειρηνιστικών παιδαγωγικών λόγων, καθώς και στην εφαρμογή πρακτικών επίλυσης συγκρούσεων και διαμεσολάβησης.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ / ECTS: 3
Το μάθημα επικεντρώνεται στη συγκριτική μελέτη εναλλακτικών μοντέλων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και προσεγγίσεων της έννοιας της επαγγελματικής ανάπτυξης, αναζητώντας παράλληλα σε αυτά τρόπους καλλιέργειας ικανοτήτων για Δημοκρατικό Πολιτισμό, με έμφαση στο στο χειραφετητικό μοντέλο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ/ ECTS: 3
Το μάθημα επικεντρώνεται στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην εκπαίδευση με σκοπό να οικοδομήσουμε, να εξοπλίσουμε και να διατηρήσουμε μία κοινωνία πολιτών, που με οδηγό την ισότητα, τη συμπερίληψη και τα δικαιώματα θα προάγει τη δημοκρατία. Θα τεθούν ζητήματα ισότητας, αυθεντικής μάθησης των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί επηρεάζονται από και επηρεάζουν την τεχνητή νοημοσύνη.