Κογκούλη Πελαγία

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η Πελαγία Κογκούλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και έπειτα στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής, του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στην ειδίκευση «Σχολική Παιδαγωγική». Το 2016 αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Παιδαγωγική, με «Άριστα», ενώ το 2019 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στην «Ιστορία της Εκπαίδευσης». Από το 2018 μέχρι το 2021 δίδαξε ως εντεταλμένη διδάσκουσα το μάθημα «Διδακτική της Ιστορίας» στα Τμήματα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας/ Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει διδάξει ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π) τη  Θεματική  Ενότητα, [ΠΔΕ01]  «Παιδαγωγική  και  Διδακτική»  στο πλαίσιο του Προγράμματος [ΠΔΕ]  Παιδαγωγικής  και  Διδακτικής  Επάρκειας  της  Σχολής  Κοινωνικών  Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ από το 2018 δίδαξε στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης τα μαθήματα «Διδακτική Μεθοδολογία», «Διδακτική των Μαθημάτων Ειδικότητας» και το μάθημα ΠΑΔ που αφορά την εποπτεία, αξιολόγηση, επανατροφοδότηση και υποστήριξη της διεξαγωγής των διδασκαλιών. Από το 2021 ζει και εργάζεται στον Πειραιά ως μόνιμη εκπαιδευτικός (φιλόλογος) στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο των επιστημονικών και ερευνητικών της ενδιαφερόντων επιχειρεί τη διερεύνηση ζητημάτων Διδασκαλίας της Ιστορίας, Διδακτικής Μεθοδολογίας, Σχολικής Παιδαγωγικής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Έχει ακαδημαϊκές διακρίσεις, μονογραφίες, δημοσιεύσεις σε πρακτικά διεθνών και πανελληνίων συνεδρίων και αρκετές συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια.

Δημοσιεύσεις (ενδεικτικά):

  1. Κογκούλη, Π. (2023). «Η διδασκαλία «Συγκρουσιακών Θεμάτων» στο μάθημα της Ιστορίας και το μάθημα των Θρησκευτικών. Μία διεπιστημονική προσέγγιση στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πολιτειότητας των μαθητών/τριών». Πρακτικά 9ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα, 20-22 Οκτωβρίου 2023, τ. Β’, (σσ. 739-747). Λάρισα: Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ).
  2. Κογκούλη, Π. (2022). «Ιστορική εκπαίδευση και δημοκρατική αγωγή των μαθητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Πρακτικά 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου Ειδικοτήτων με θέμα «Σχεδιάζοντας τη Διδακτική, την Επιμόρφωση και την Επαγγελματική Κατάρτιση των Εκπαιδευτικών Ειδικοτήτων». Αθήνα, 17 & 18 Ιανουαρίου 2020 (σσ. 172-176). Αθήνα: Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) & Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ).
  3. Κογκούλη, Π. (2021). «Ιστορική εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης», Πρακτικά 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: Κοινωνική ευαλωτότητα και ανάπτυξη: Προκλήσεις στην εκπαίδευση, την οικονομία και τον Πολιτισμό, Ηράκλειο 9-11 Ιουλίου 2021, (σσ. 421- 426). Ηράκλειο: Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
  4. Κογκούλη, Π. (2021). «Η αξιοποίηση των ερωτήσεων για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης στη σχολική Ιστορία», Στο: Κανταρτζή, Ε. Παπαδημητρίου Γ., Κωσταρής Χ., Πουρσαΐτίδου Α. (επιμ.). Πρακτικά 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα:Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, τ. Β’. Αθήνα, 25-27 Σεπτεμβρίου 2020 (σσ. 528-536). Αθήνα: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ & Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος.
  5. Κογκούλη, Π. (2021). Ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατική αγωγή των μαθητών μέσα από τη σχολική Ιστορία. Μέντορας, 19, 407-422.

Εκτενές Βιογραφικό

Στοιχεία Επικοινωνίας:

pkogkoul@ppp.uoa.gr